fbpx

3 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha vállalkozó vagy!

1. Elérted azt a szabad időbeosztást, amire mindig is vágytál?

Amikor vállalkozóvá váltál élt egy kép benned, hogy szabad időbeosztásod lesz és anyagilag is biztonságot teremtesz magadnak és a családodnak.

Láttad magad előtt, hogy akkor kelsz fel, amikor neked jól esik, szabadon osztod be az idődet, az időbeosztásodat a családod, és a saját igényeidhez tudod alakítani. Akkor mész el ebédelni és vásárolni, ügyeket intézni, amikor neked jó.

Ezzel szemben azon kapod magad, hogy egyre többet dolgozol, hajszolod magad, próbálsz minél több feladatot belesűríteni a napjaidba, miközben lelkiismeret furdalásod van, hogy ma is későn érsz haza, nem tudsz részt venni a közös családi eseményeken, és nem tudsz anélkül jelen lenni a szeretteid számára, hogy ne a munka körül forogjon minden gondolatod.

De mi lehet az oka annak, hogy nem tudtad megvalósítani azt a szabadságot, azt az időbeosztást, amit elképzeltél magadnak?

Íme 4 ok, ami miatt a saját vállalkozásod időbörtönébe kerültél:

1.Anyagi nyomás:

Bármennyit dolgozol nem tudod elérni azt az anyagi biztonságot, amire azt mondhatod most már letehetem időben a munkát és nyugodtan a családommal lehetek. Ez egy olyan nyomást helyez rád, hogy észrevétlenül belepörgeted magad a munkába.

2.Fókuszvesztés és kiégés:

Annyira túlterheled magad feladatokkal, hogy elveszíted a fókuszodat és mivel eleinte még élvezted is a sok túlórát mert flowban voltál, észrevétlenül csökkent a hatékonyságod, ami miatt még több feladatot próbálsz belezsúfolni a napodba és ezáltal fénysebességgel közelítesz a kiégéshez.

3.Időrabló tevékenységek:

Amikor fókuszvesztetté és motiválatlanná válunk általában azt a hibát követjük el, hogy olyan feladatokkal töltjük meg a naptárunkat, amiket gyorsan kipipálhatunk és pillanatnyilag elhitetik velünk, hogy rengeteg dolgot csinálunk. Viszont az eredmények elmaradása által megmutatkozik, hogy nem a megfelelő dolgokkal foglalkozunk az időnk nagy részében.

4.Tele vagyunk olyan tévhitekkel, amik által olyan működési mechanizmusok vannak bennünk, amik azt az érzést keltik, mintha behúzott kézifékkel próbálnánk felgyorsulni az autópályán:

Mindannyian jól ismerjük azt a kioktató, lekezelő belső hangot, aki folyton a kifogásokat sorolja, miért nem lehetünk sikeresek, miért nem engedhetjük meg magunknak a pihenést, miért nem tudunk szintet lépni a vállalkozásunkban és a végtelenségig sorolhatnám…

Mielőtt rátérünk a megoldásokra nézzük a másik 2 fontos kérdést, amit mindenképp fel kell tennünk magunknak…

2. Elérted azt az anyagi szabadságot, amit elképzeltél magadnak és a családodnak?

Alkalmazottként volt egy rajtad kívül eső korlát, ami meghatározta mennyi a maximálisan elérhető bevétel a számodra. Vállalkozóként nagy magabiztossággal képzelted el, ahogy a bevételeid hónapról hónapra egyre magasabbra rúgnak. Láttad a lelki szemeid előtt, ahogy elviszed a családodat étterembe, támogatod a gyermeked a profi sportban, utazásokat foglalsz le megveszitek az álomházatokat és végre befizetheted magad azokra a továbbképzésekre, amikre már régóta vágytál.

Ezzel szemben kiszámíthatatlan a bevételed, sosem tudod előre megjósolni, melyik hónapban mennyi lesz, ami folyton azt az érzést kelti benned, hogy egy pillanatra sem dőlhetsz hátra. Emiatt folyton aggódsz, hogyan fogod kifizetni a következő havi költségvetést, így a pénz által keltett biztonságérzet egyelőre csak illúzió a számodra.

De mi lehet az oka annak, hogy nem tudtad megvalósítani azt az anyagi szabadságot, amit elképzeltél magadnak?

Íme 19 ok, ami miatt a vállalkozásod több pénzt éget el, mint amennyit termel:

 1. Fókuszálatlan vagy és időrabló tevékenységekkel töltöd az időd nagy részét:

Teljesen mindegy, hogy heti hány órát dolgozol, és mennyit túlórázol, egyszerűen nem jönnek úgy az eredmények, ahogy szeretnéd. Mindig a következő hónaptól várod az áttörést, de valahogy a számok nem tükrözik a befektetett időt és energiát. Mire sikerül szintet lépned, addigra nőnek a költségeid a kiadás oldalon.

 1. Nem tudod képviselni az áraidat, nehezen mondod ki a szolgáltatásod értékét:

Komoly kihívást jelent számodra a szolgáltatásod, illetve a terméked árazása. Sokszor alulárazod magad, olyankor úgy érzed nem értékelik a munkádat kellőképpen az ügyfelek. Ha emelsz az árakon, akkor félve kommunikálod ki az összeget, és kényelmetlenül érzed magad, szinte már magyarázkodásba kezdesz, miért ennyiért dolgozol. Próbálod elkerülni azokat a szituációkat, ahol ki kell mondanod az áradat.

 1. Kedvezményeket adsz, és folyamatosan akciózol, mégsem jönnek az érdeklődők:

Folyamatosan akciókat és kedvezményeket adsz, abban bízva, hogy akkor téged választanak az ügyfelek. Ha olyan ügyféllel találkozol, aki kifogásolja az áraidat, szégyenérzet van benned, és azonnal felkínálsz neki egy kedvezményesebb konstrukciót.

 1. Stresszes leszel, ha szóba jön a pénz:

Amikor szóba jön a pénz, akkor azonnal stresszreakció fut végig a testeden és akár fizikai tüneteket is produkálsz a szorongástól, nehézlégzéstől kezdve a fejfájáson keresztül, egészen a hasmenésig.

 1. Úgy érzed bármennyi pénzt keresel, soha nem elég:

Mindig addig nyújtózkodsz, ameddig a takaró tart. Ez azt jelenti, ahogy növeled a bevételeidet, párhuzamosan emelsz az életszínvonaladon is, és hiába keresel többet, többet is költekezel. Belekerülsz egy ördögi körbe, amit a pszichológusok hedonikus futópadnak hívnak, és nem tudod elérni az életedben azt a szintet, amivel megelégednél.

 1. Ha sikerül egy nagyobb bevételre szert tenned, akkor mindig jön egy váratlan kiadás, ami felemészti a pluszbevételt:

Sikerül végre egy prémium bevételre szert tenned, erre egész biztosan, hogy beüt a krach. Elromlik az autód, bedöglik a telefonod vagy lebetegszel és kiesel a munkából hosszú időre és máris felemésztette az adott esemény a plusz bevételedet.

 1. Adósságaid vannak:

Az adósságok megléte jelzik, hogy nem ápolsz jó kapcsolatot a pénzzel, és szegénységtudatban létezel. Hiányoznak azok a tudatos szokások az életedből, amikkel pénzügyi szabadságra tehetsz szert.

 1. Állandóan aggódsz azon, hogy hogyan jössz ki a hónap végére:

Ha folyton fejtörést okoz, hogy az adott hónapban hogyan jössz ki a bevételeidből, és szinte rettegsz, a váratlan kiadások miatt.

 1. Úgy gondolod a pénz valami rossz, piszkos, mocskos dolog, milyen jó lenne ha nem lenne szükség rá a megélhetés szempontjából:

Ha szó szerint undorodsz a pénztől, és valami koszos, rossz dologként tekintesz rá, akkor bizonyára erős érzelmi sérüléseket szenvedtél korábban az életedben. Emiatt úgy gondolod, a pénz valami rossz dolog, ami megrontja a világot és az embereket.

 1. Görcsösen próbálsz minden pénzt megfogni:

Ha görcsösen bújod az akciós újságokat, hajlamos vagy mindenen spórolni, és megvonsz magadtól és a szeretteidtől bizonyos dolgokat, csak hogy spórolj pár 1000 Ft-ot, akkor szintén olyan negatív pénzügyi mintákkal rendelkezel, ami blokkokat jelez.

 1. Azt gondolod, csak kemény munkával lehet sok pénzt keresni:

Ha úgy gondolod, vért kell izzadni, hogy valakinek sok pénze legyen, és elítéled azokat, akik esetleg könnyedén kevés idővel tudnak sok pénzt keresni, akkor ez egy jel, hogy tele vagy olyan korlátozó hiedelmekkel, ami miatt képtelen vagy egyensúlyt teremteni a munka és a pihenés között.

 1. Olyan munkát végzel, amit nem szeretsz:

Ha olyan a munkád, amiben nem érzed jól magad, szinte kínszenvedés reggel kikelned az ágyból, akkor aligha fogsz ezzel a munkával hosszútávon vagyont építeni.

 1. Kellemetlenül érzed magad, ha családi körben, baráti társaságban vagy szakmai körben szóba jön a pénz:

Kényes téma a pénz a családban, sok konfliktus forrása, akár a párkapcsolatban, akár a gyereknevelésben. Előfordul, hogy nem tudsz úgy hozzájárulni a családi kasszához, mint szeretnéd, ezért bűntudatod van, vagy a párod tesz erre utaló megjegyzéseket. Lehet, hogy a pénzügyi nehézségek miatt, nem tudtok nyaralni menni, vagy nem tudtok éppen olyan lehetőségeket biztosítani a gyermekeiteknek, amit szeretnétek, emiatt rossz szülőnek érzed magad. A baráti társaságban is kényelmetlen erről a beszélni, és kiráz a hideg, ha szakmai körökben rákérdeznek a bevételeidre.

 1. Bűntudatod van, ha önmagadba vagy a vállalkozásodba forgatod a pénzed:

Amikor elindultál a vállalkozásodban, az lebegett a szemed előtt, hogy pénzügyi biztonságot fogsz teremteni, miközben több szabadidőd lesz a családodra. A vállalkozás viszont nem olyan ütemben fejlődik, ahogy elképzelted, és időközben rájöttél, hogy a vállalkozásod, akkor fejlődik, ha folyamatosan önmagadba és a vállalkozásod fejlesztésébe visszaforgatod a bevételeid egy részét és emiatt erős bűntudatod van.

 1. Folyamatosan lemondasz az álmaidról vágyaidról, mert úgy érzed akkor sérülne a család:

Folyton visszafogod magad, ha a saját álmaidról és vágyaidról van szó, mert azt érzed, hogy nem helyezheted a saját boldogságodat a szeretteid elé, emiatt lemondasz az álmaidról, vagy valamilyen módon szabotálod magad a sikerhez vezet úton.

 1. Félsz attól, ha sok pénzed lesz, akkor rossz megítélés alá kerülsz:

A legtöbb ember rossz véleménnyel van a gazdag, jómódú emberekről, mert a köztudatba sok olyan tévhit kering, miszerint az ilyen emberek, másokat kihasználva, tisztességtelenül tettek szert a vagyonukra. Mivel nem szeretnénk ilyen megítélés alá kerülni, ezért inkább tudattalanul gátoljuk magunkat a siker felé vezető úton.

 1. Érdemtelennek érzed magad a sikerre és a boldogságra:

Ha úgy érzed bármennyit is dolgozol, nem érdemled meg az elismerést és az anyagi jólétet. Folyton túl akarsz teljesíteni, sokszor pro bonokat vállalsz vagy ingyen dolgozol.

 1. Úgy gondolod a pénz a spiritualitás ellensége:

Ha azért mondasz le az anyagi jólétről, mert úgy gondolod ez megakadályozza a spirituális fejlődésedet.

 1. Görcsösen hajszolod az ügyfeleket:

Amikor kiszámíthatatlan a bevételed, az ügyfelekkel szemben egy görcsös energiát kezdesz el képviselni, és folyton nyomásnak éled meg a következő ügyfél megszerzését ahelyett, hogy az ügyfél problémájának a megoldására fókuszálnál és olyan mély szolgálatot teljesítenél, hogy soha többé ne felejtse el a neved.

Nézzük mi a 3. kérdés, amin érdemes elgondolkodni vállalkozóként:

3. Büszke vagy az eddig elért eredményeidre?

Vállalkozóként az volt az álmod, hogy mások életét jobbá tedd és értéket adj a világnak. Elképzelted, ahogy boldog és elégedett ügyfelekkel dolgozol együtt, akik a segítségeddel hatalmas változásokon mennek keresztül.

Ezzel szemben azt tapasztalod, hogy sokszor üres a naptárad és az ügyfélszerzésre egy szükséges rosszként tekintesz. Belelépsz egy negatív spirálba és elhiteted magaddal, hogy nem vagy elég jó szakmailag, vagy nincs is szükség a te tudásodra. Látod, ahogy nálad sokkal képzetlenebb emberek viszont tele vannak ügyfelekkel.

Amennyiben erre a kérdésre olyan választ adunk, amivel nem vagyunk elégedettek, akkor az előző két kérdésre kifejtett okoknál kell keresnünk az elakadásunk gyökérokát.

Ha szabad időbeosztásra, anyagi biztonságra és eredményes vállalkozásra vágyunk, akkor a 0. lépés az ÉLÉNK VÍZIÓNK elkészítése.

A fentiekből jól látható, hogy mennyire fontos egy vállalkozó életében a tiszta vízió, és hogy felismerje, miben kell fejlődnie annak érdekében, hogy a víziója ne csak egy elérhetetlen álomkép legyen, hanem a megélt örömteli eseményekben bővelkedő jelen.

Egy tiszta vízió segít abban, hogy minden helyzetben olyan döntéseket hozzunk meg, amik közelebb visznek a céljainkhoz és miközben fókuszáltan a legnagyobb eredményeket hozó feladatokra koncentrálunk.

Amikor a megfelelő feladatokkal foglalkozunk, az eredmény anyagi oldalról is megérkezik így számos időnk felszabadul, amit szabadon arra fordítunk, ami számunkra fontos.

A vízió segít egy olyan rendszert kialakítani, amiben időhatékonyan tudunk eredményes vállalkozást vezetni, és egy olyan életet építünk fel, amiben a családunkat és az egészségünket az első helyre tudjuk tenni, miközben nincs rajtunk anyagi nyomás.

Egy vízió megmutatja nekünk, hogy milyen sorrendben és miben kell fejlődnünk.

Most bizonyára azon gondolkodsz hogyan juthatsz el abba az állapotba, hogy mindhárom kérdésre IGEN-IGEN-IGEN legyen válaszod…

Most jelentkezhetsz egy kötelezettségmentes Vállalkozás átvilágítás konzultációra, aminek az előfeltétele egy részletes kérdőív kitöltése, amivel meghatározzuk a vállalkozásod erősségeit és gyengeségeit. Ez alapján a konzultáció keretein belül meghatározzuk mit, hogyan és milyen sorrendben érdemes megtenned, hogy minél hamarabb elérd a 3 IGEN-t!

Amennyiben szeretnél élni a konzultáció lehetőségével kérlek vedd fel velem a kapcsolatot.

Jelentkezés

Csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz!